7 ting at gøre under dit første møde med en psykolog

Jeg har en ven, der er vendt tilbage til sin psykolog i København efter en lang tid væk. Hun er forståeligt nok lidt nervøs  – en af tingene jeg altid prøver at huske, er, at selvom terapi er en behagelig situation for mig, et første besøg er ofte noget, men for mine klienter. Hun spurgte for nogle ideer om hvad de skal gøre, og hvad de kan forvente på et første besøg. Vær imødekommende typen, er her de!

1. Brug tid til at forberede.

Sidde med nogle papir og en pen (whoa! Gammeldags! Tastatur, tablet eller telefon fungerer fint, så godt) og gøre en 5-minutters gratis-skrive om hvad der er på dit sind, og om hvad din terapi mål er. Eller gøre en tanke kort ved at skrive tilfældige ord med din ikke-dominerende hånd. Free-Associate. Gøre et regneark. Bage en kage og rør dine mål på prikken. Pointen er, at ikke bare gå ind på terapi værelse og går “oh, uh, hvad nu?” bare investere lidt tid i tænke over hvad du vil have ud af denne terapi ting. Det er om dig. Lad os gentage det – terapi er om dig. En af de ting, der gør folk nervøse over terapi gad vide, hvordan man gør det rigtigt, eller hvordan at behage terapeuten. Dette vil resultere i færre fremskridt og mere frustration. Quiz tid: terapi handler om ___. Ret!

2. Indse, at din terapeut har nogle grundlæggende ting der skal dækkes.

Vi alle gøre det lidt anderledes, men vi alle har nogle ting, vi er nødt til at tage sig af. Du vil gå gennem en proces, som vi kalder “informeret samtykke.” Dette er en etisk forpligtelse for os. Du vil blive bedt om din ret til fortrolighed og gange, din terapeut skal bryde tavshedspligt (kort version – livstruende nødsituation, overhængende suicidal risikoen, nogle court-relaterede ting, der sandsynligvis ikke vil ske for dig). Din terapeut vil forhåbentlig forklare hans eller hendes politikker om fremmøde, aflysning, osv. På et tidspunkt, vil de gøre en risikovurdering i tilfælde af en af grundene til du er i terapi er på grund af selvmordstanker eller intentioner. På dette tidspunkt, hvis du har spørgsmål, bede dem om. Det er altid så forfriskende, når nogen spørger spørgsmål efter informeret samtykke proces!

3. Få en fornemmelse for forholdet.

Denne her er lidt sværere at forklare i ord. Som jeg har sagt et par gange rundt her, og vil sige meget mere, er forholdet afgørende for at få god terapi arbejde. Hvis du er utryg, ikke føler sig trygge, eller bare ikke føler forbindelsen, du virkelig nødt til at tvinge arbejdet, og det er ikke, hvad du betaler for. Nogle gange er det straks tydeligt, at din terapeut er ikke en for dig – i så fald er det helt fint blot at sige “Jeg tror ikke, jeg har tænkt mig at vende tilbage” i slutningen af sessionen. “Vi bare ikke klikke” er ikke en dårlig ting for os at høre. Jeg havde så meget hellere høre at end kamp gennem et par sessioner med en klient ikke er der naturligvis følelse forbindelsen. Hvis du er til humor, fortælle en vittighed eller se, hvis din terapeut forsøger at. Nogle mennesker ønsker en pågældende bedemand til at tale med. Ingen af mine klienter er disse mennesker. Det kan ikke være en aften på comedy club, eller en samtale med din bedste ven, men du ved, hvis det føles rigtigt. Hvis det ikke, så en og gjort er fint.